Sunucu Sanallaştırma

Sanallaştırma , bir server donanımı üzerinde birden işletim sisteminin aynı fiziksel donanım ekipmanını paylaşımlı olarak kullanarak çalışmasıdır.

Zaman ,yer ve enerji tasarrufu sağlamak , donanımı daha etkin bir şekilde kullanmak ve bir sunucuyu çoklu sunuculara ayırmak için müşterilerimize Vmware ve Hyper-v ile çözümler sunmaktayız.

S

anallaştırma (İngilizce: Virtualization) bilgisayar kaynaklarının (İngilizce: resource) kullanıcılardan soyutlanması işlemine verilen isimdir. Bunu yapmak için kullanılan metodlar bilgisayar kaynaklarının paylaştırılmasını veya birleştirilmesini sağlar.

Sanallaştırma, Fiziksel kaynağımızı, ihtiyacımız doğrultusunda istediğimiz kadar mantıksal parçalara bölerek, toplam sunucu verimliliğini optimize etmeye sanallaştırma deniyor. Özellikle Server ve Network ekipleri, Sanallaştırma sayesinde hem iş kaybından hemde şirketlerine ek maliyetleri düşürme sağladığını dile getiriyorlar. Ayrıca Back up yani sistemin yedeklemesi de kolay alındığından, her hangi bir cihaz donanımında arıza oluşması gibi felaket senaryolarında geri yükleme çok rahat ve kısa oluyor. Çoğu IT personelleri artık Sanal sistemlerde daha huzurlu çalıştıklarını artık söyleyebiliyorlar.

sunucu-sanallastirma-hizmeti

Daha Az Maliyet

5 farklı uygulama için 5 ayrı fiziksel sunucu yerine, 1 adet sanallaştırmaya elverişli sunucuyu, 5 farklı sanal makineye bölerek; sunucuların maliyeti, elektrik sarfiyatları ve barınma masrafları asgari seviyeye indirilmiş olur.Bir sunucu bekleme durumunda veya normal iş yükünde kaynaklarının ortalama yüzde 25’ini harcamaktadır. Geriye kalan yüzde 75’lik kaynak kullanımı, sanallaştırma ile diğer misafir işletim sistemleri için kullanılabilir.

shadow

Yedekleme ve Güncelleme

Sunucular için yedekleme ve yedekten geri dönme işlemleri eskisi gibi hantal ve stabil olmuyor. Sanallaştırma’da Anlık görüntü (snapshot) ile o andaki çalışan sistemin ayna görüntüsünü alıp, istenildiğinde hızla ve kolayca alınıp, alınan zamana dönülebiliyor. 5 sunucunun donanımsal bakımı yerine, sadece 1 sanallaştırma sunucusunun bakımı ve donanım güncelleme ve yükseltme gibi işlemler, destekleniyorsa, anlık olarak yapılabilir.

shadow

Sistem Kolaylığı

Sanallaştırılmış bir makinede temelde sadece bir sabit disk dosyasıdır. Bu sabit disk dosyasını alıp kopyalayıp başka bir cihaza atılabilir. Aslında bir nevi yedekleme (backup) dosyası da diyebiliriz. Alınan bu dosyayı (işletim sistemi ve içindeki uygulamalarıyla beraber) istediğiniz yere alıp taşıyarak yada sonradan sanal makineye tekrar kopyalayarak da çalıştırılabilir..

shadow

Diğer Faydaları

Sunucu kapasitesini yüksek verimle kullanma olanağı sağlar.
İhtiyaç duyulduğunda çok hızlı bir şekilde yeni sunucu oluşturulabilir.
Firmanın yaptığı işlerin büyüklüklerine göre donanıma yapılan yatırımlar yarı yarıya düşüş sağlar.
İhtiyaç olduğu anda test veya yazılım geliştirme için yeni sunucular oluşturma olanağı sağlanmış olur.
Kurulum ve bakım maliyetlerinde %80’e varan ciddi düşmeler görülür.

shadow